Konsumentverket har nyligen agerat mot Cashking och deras vilseledande affärsmetoder som drabbat många konsumenter. Genom att lura kunder att tro att de ansökte om lån, skickade Cashking bluffakturor för tjänster de aldrig hade begärt.
Webbplatserna expresslån.com och cashking.nu har framställt sig som låneförmedlare men erbjöd i verkligheten bara en lista med länkar till olika kreditbolag. Konsumenterna debiterades 379 kronor för tjänsten i 3 månader, utan att vara medvetna om vad de betalade för.
Marknadsföringen vilseledde konsumenter
På båda webbplatserna har användarna mötts av funktioner och texter som förmedlat att det rörde sig om en vanlig låneansökan. Besökare har kunnat välja lånebelopp via reglage och blivit uppmanade att ansöka om lån. Trots detta har inga faktiska lån förmedlats. Istället har konsumenterna mottagit en länklista till olika kreditbolag och sedan fått fakturor för denna tjänst.
Detta vilseledande upplägg har skapat stor förvirring bland konsumenter, och många har trott att de påbörjat en vanlig låneprocess när de i själva verket köpte en tjänst de inte ville ha. Fakturorna för dessa länklistor har skickats ut i upp till tre månader, vilket lett till att konsumenter blivit påförda stora summor för något de inte varit medvetna om.
Ekonomiskt utsatta drabbade
Konsumentverket ser extra allvarligt på situationen eftersom de drabbade konsumenterna ofta befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation. Många av dem som söker lån gör det för att de redan har en ansträngd ekonomi. Att då bli påtvingad en tjänst som inte var tydlig och dessutom bli fakturerad för den, har förvärrat deras ekonomiska situation ytterligare.
Det har inkommit ett stort antal anmälningar till Konsumentverket gällande dessa metoder. Trots löften om att förbättra webbplatsernas tydlighet och rätta till marknadsföringen, har inga märkbara förändringar skett. Detta har lett till att Konsumentombudsmannen (KO) beslutat att ingripa och sätta stopp för verksamheterna.
Förelägganden och vite
KO har nu utfärdat förbud mot bolagen bakom Cashking och Expresslån, där de inte längre får använda marknadsföring som ger sken av att de erbjuder eller förmedlar lån. Dessutom förbjuds företagen att kräva betalning för tjänster som konsumenten inte uttryckligen beställt eller förstått villkoren för.
Föreläggandena är kopplade till ett vite på 500 000 kronor för bolagen och 200 000 kronor för firmatecknaren. Om bolagen fortsätter med sina vilseledande marknadsföringsmetoder eller att skicka ut bluffakturor kan Konsumentverket begära att vite döms ut av domstol.
Detta beslut har en kraftfull preventiv effekt och sänder en tydlig signal till andra aktörer inom finansbranschen att vilseledande metoder inte kommer att tolereras.
Cashking stängt – men föreläggandet gäller
Webbplatsen cashking.nu är för närvarande stängd, men det påverkar inte föreläggandets giltighet. Konsumentverkets beslut kvarstår och skulle verksamheten återupptas gäller förbuden och vitesföreläggandena fortfarande.
Vad kan du som konsument göra?
Om du har fått en faktura från Cashking eller Expresslån, men inte anser dig ha beställt någon tjänst, är det viktigt att du inte betalar. Många konsumenter trodde att de ansökte om ett lån men fick istället en länklista med kreditbolag. Om detta är fallet, har du rätt att bestrida fakturan. Detta gäller även om det inte framgick tydligt att tjänsten kostade pengar vid beställningstillfället.
För att bestrida en faktura kan du besöka Konsumentverkets webbplats där det finns mer information om processen. Det kan även vara bra att ta kontakt med din lokala konsumentvägledning för ytterligare stöd och rådgivning.
Konsumentverkets uppmaning till konsumenter
Konsumentverket betonar vikten av att vara uppmärksam på tjänster som verkar för bra för att vara sanna, särskilt när det gäller ekonomiska tjänster. Många konsumenter, särskilt de i en redan utsatt ekonomisk situation, riskerar att bli offer för vilseledande marknadsföring om de inte är försiktiga. Att noggrant läsa igenom villkor och förstå kostnaderna innan en tjänst beställs är ett viktigt steg för att skydda sig själv från liknande situationer.