Inkasso

Inkasso

Om du efter upprepade betalningspåminnelser inte betalar en skuld kan den hamna hos inkasso, såvida skulden inte går direkt till kronofogden. De flesta långivare väljer emellertid att till en början med skicka skulden till inkasso. Observera att begreppet inkasso används för alla inkassobolag som driver in skulder och är alltså för inte en enda instans.

När en skuld har hamnat hos inkasso försöker inkassobolaget driva in skulden av gäldenären (den som är skyldig pengar) för borgenärens räkning (den som vill få skulden betald) och en avgift läggs på skulden samt en referensränta som normalt ligger på 8 % för hela den tid då skulden inte är betald.

Så fungerar inkassobetalningsanmärkning

Om du har en skuld hos inkasso kommer inkasso att kontakta dig både via brev och per telefon för att försöka få dig att betala för skulden. I vissa fall kan du få en avbetalningsplan och kanske även med ett löfte om att räntan stoppas om du betalar av på skulden. Om du ändå inte betalar för din skuld kommer den att växa ordentligt på grund av referensräntan, så om du kan betala: gör det, annars kan även en riktigt liten skuld bli stor.

 

Om din skuld har växt sig stor och du har många andra skulder hos kronofogden förstår inkasso att det kan bli svårt att driva in skulden överhuvudtaget. Därför är det mycket möjligt att inkasso kan skriva ner skulden eller reducera den referensränta som du egentligen ska betala för.

Om du och inkasso inte kommer fram till någon lösning hamnar skulden till sist hos kronofogden. När skulden hamnar hos kronofogden läggs ytterligare avgifter på skulden och du får en betalningsanmärkning, vilket inte alls är bra för då kan du få svårt att få ta ett lån, hyra en lägenhet och teckna ett abonnemang. Därför rekommenderar vi starkt att du försöker bli av med dina skulder när de har hamnat hos inkasso.